• Bericht reacties:0 Reacties
vegan, green comfort food, linda meijers, vegan norwegian bollar, vegan krentenbollen recept, vegan krentenbollen

Geïnspireerd door mijn reis naar Noorwegen 15 jaar geleden...

Het is alweer 15 jaar geleden dat ik alleen op reis ging naar Noorwegen om daar de fjorden te zien. Het was altijd al een droom van mij dit natuurwonder te aanschouwen.

Ik begon mijn reis in Olso waar mijn neus voor het eerst in aanraking kwam met de overheerlijke geur van ‘Norwegian bollar’. Een soort krentenbollen zoals we die in Nederland kennen maar dan met de geur van kardemom. De geur en de smaak van kardemom maakt deze bollen zo speciaal en echt vegan comfort food. Ik kon ze van verre al ruiken en dan wist ik dat ze deze heerlijke bollen ergens verkochten. Ik denk dat ik er in een week tijd wel 40 op heb!

vegan, green comfort food, linda meijers, vegan norwegian bollar, vegan krentenbollen recept, vegan krentenbollen

Vegan style krentenbollen..

Nu is het helemaal niet zo moeilijk deze bollen vegan te maken bedacht ik me laatst. De koemelk en roomboter vervang je gewoon door plantaardige melkproducten en het ei door abrikozenjam of sojamelk! Ik ging weer even terug naar Noorwegen toen de geur van deze heerlijke vegan krentenbollen de oven uit kwam!


15 stuks

Ingrediënten:

 • 100 gram vegan bakboter

 • 250 ml havermelk

 • 4 gram gedroogde gist

 • 1/3 tl zout

 • 100 gram kristalsuiker

 • 500 gram bloem

 • 1 volle el kardemom poeder

 • 100 gram rozijntjes

vegan, green comfort food, linda meijers, vegan norwegian bollar, vegan krentenbollen recept, vegan krentenbollen

 1. Wel de rozijntjes in wat lauw water tot ze zacht zijn. Giet het water af.
 2. Smelt de boter in een steelpan. Voeg de havermelk toe en verwarm het geheel tot handwarm op laag vuur (niet te heet want dan werkt het gist niet meer.) Voeg het gist toe en roer alles door elkaar met een garde.
 3. Mix de droge ingrediënten door elkaar. Voeg de havermelk mix toe en mix alles goed door elkaar. Vorm er een mooie deegbal van.
 4. Laat het deeg 30 minuten rijzen (op een warme plek naast een verwarming bijvoorbeeld). Na 30 minuten mogen de rozijntjes er doorheen worden gekneed. Kneed het deeg nog eens goed door.
 5. Maak een rol van het deeg en snijd het in 15 stukjes. Rol ieder stukje deeg in de vorm van een bolletje. Leg de bolletjes op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze nog eens 30 minuten rijzen op een warme, tochtvrije plek.
 6. Besmeer de bolletjes met ongezoete sojamelk of abrikozenjam. 15 minuten in de oven op 225ºC/437ºF.
 7. Eet ze warm met wat plantaardige boter of jam!

Bekijk hier het recept voor vegan eierkoeken. Ook lekker!

Geef een reactie