• Bericht reacties:0 Reacties

Centerparcs 'zeg ja tegen wat er toe doet'...

Bij Centerparcs is het echt even samen zijn met je dierbaren midden in de natuur. Al sinds ik een klein kind was gingen we jaarlijks naar Centerparcs met het gezin. Gezellig een midweek of lang weekend in een huisje zitten midden in het bos. Subtropisch zwemparadijs, de tropische overdekte Market Dome, indoor- en outdoor activiteiten, er is genoeg te beleven! Maar hoe is dat nou als vegan in Centerparcs?

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Gezellig een biertje of cocktail drinken en een vegan snack erbij in de Marketdome..?

Na een leuke middag zwemmen in het subtropisch zwemparadijs (waar we trouwens een vegan Magnum konden scoren) whoop!, hadden we wel zin in een biertje met een lekkere snack erbij (wij zijn nou eenmaal gezellige Brabanders die daar wel van houden). De menukaart is een grote krant en ziet er veelbelovend uit want voor wij deze open sloegen viel ons oog op deze zin:

‘De menukaart voor elke smaak’….Tot slot heeft deze menukaart hart voor het milieu en onze wereld’. Dat belooft veel goeds op vegan gebied zou je denken toch?

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs
vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

De helaas vegetarische opties zijn: de oesterzwam bitterballen. Deze bevatten room & melk en de uienringen bevatten ook melk. (WHY?)

Wij gingen dus voor de enige vegan optie uit de mega menukaart: de nacho’s zonder kaas met extra guacamole en rode saus (hooray).

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Gelukkig hebben wij altijd ons oer Hollandse gourmetstel bij tijdens een verblijf in Centerparcs en een Albert Heijn om de hoek!

Veganistische lunch- of diner opties..daar kun je ook naar fluiten in de Market Dome. Of je moet natuurlijk zin hebben in een groene salade of een pizza zonder kaas (bij de Italiaan (Nonna’s) is namelijk alle pasta op basis van ei vertelde de kok mij). Ook zijn de pannenkoeken niet vegan te verkrijgen bij ‘Pancakes’.

Een frietje zonder bij Snacks zou nog een optie kunnen zijn maar de snacks zijn alles behalve vegan.

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Tijd voor een lekker bakkie koffie in de plaza

Ook hier geldt: geen plantaardige melk voor in de koffie. Gelukkig drink ik mijn koffie graag zwart want in de Market Dome in Centerparcs is geen andere vegan optie te krijgen. Geen plantaardige melkopties hier. Allemaal koffie à la koeien borstvoeding.

Wat is er dan wel voor lekkers te krijgen?

In de supermarkt in de Market Dome zijn een aantal plantaardige opties te verkrijgen zoals Alpro Sojamelk en Alpro rood fruit drink. Ook zijn er een aantal vegan burgers verkrijgbaar voor op de gourmet maar dan heb ik het echt over 2 of 3 opties.

Centerparcs 'omdat we geven om mens en natuur'

“Duurzaamheid ligt aan de basis van alles wat we doen bij Center Parcs. Dat betekent zorgvuldig omgaan met alle flora en fauna, aandacht schenken aan de mensen om ons heen en een fijne leefomgeving achterlaten voor volgende generaties. Dat doen we door middel van talrijke initiatieven en samenwerkingen. Onze missie is om de natuurlijke rijkdom te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen. Dat zit nu eenmaal in onze natuur. Zodat je met een goed gevoel vakantie viert in onze parken”.

De goede en groene daden van Centerparcs die ik op hun website kon vinden:

Onze Goede & Groene Daden”

Om de natuur te koesteren en goed te doen voor de mensen om ons heen, hebben we ons een aantal Goede & Groene daden gesteld. Dat zit in ons DNA. 

 • 100% Van onze parken hebben uiterlijk in 2022 een biodiversiteitsplan.

 • 25% Minder CO2 uitstoot in 2022.

 • 25% Minder energieverbruik in 2022 en 60% van ons energieverbruik is groen tegen 2022.

 • 25% Minder waterverbruik tegen 2022 o.a. door omgekeerde osmose-techniek, die afvalwater omzet in schoon water.

 • 60% van de afvalstroom scheiden tegen 2022.

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Centerparcs..de vleesschuur

Vegan in Centerparcs? Centerparcs is rijk aan grill restaurants, all-you-can-eat buffetten en snackcorners.

Bij het houden van dieren komt een hoop CO2, methaan en lachgas vrij. Deze broeikassen dragen bij aan de opwarming van de aarde.

Vlees en zuivel zijn de grootste boosdoeners. Bij de spijsvertering van koeien en andere herkauwers ontstaat methaan, een krachtig broekkasgas. Bovendien verbruikt de vee industrie een enorme hoeveelheid voedsel wat de ‘carbon foodprint’ van dierlijke producten nog eens extra vergroot (bron: Greenpeace).

Vlees veroorzaakt 40% van de klimaatbelasting door voedsel van de gemiddelde Nederlander. Vlees heeft zoveel impact omdat voor de productie van 1 kilo vlees ongeveer 5 kilo plantaardig voer nodig is. Minder (of beter geen) vlees eten is dus goed voor het klimaat!

Helemaal super natuurlijk dat Centerparcs een zo groen mogelijk park probeert te zijn maar denk dan ook aan duurzaamheid op het gebied van voeding.

Ik verwacht/ hoop dus dat er tegen 2022 ook gekeken zal worden naar vegan opties voor een betere wereld zodat er ook in Centerparcs een groene omgeving blijft bestaan.

 

Mijn tips voor een vakantie in Centerparcs

 1. Neem je gourmetstel mee (maar dat zal geen probleem zijn voor de meeste Nederlanders).

 2. Stop eventueel een potje vegan mayo in je hutkoffer mocht je zin in een frietje mayo hebben en koop deze anders bij de lokale supermarkt (in Centerparcs niet verkrijgbaar bij de supermarkt in de Market Dome).

 3. Zoek van tevoren op waar de lokale supermarkt zich bevindt. (Albert Heijn heeft vaak een groot aanbod aan vegan producten).

 4. Neem voor de zekerheid jouw ultieme favoriete vegan producten mee die je niet kunt missen (voor ons zijn dat bijvoorbeeld de balletjes van de Aldi en de vegan kaasplakken van Violife).

 5. Check op google maps of er bijvoorbeeld een vegan afhaal zit (mocht je geen zin hebben om te koken). Wij gingen aan de vegan sushi!

 6. Mocht je een VIP huisje hebben geboekt, meld dan bij de supermarkt in de Marketdome dat je vegan bent. Je krijgt dan aangepaste broodjes!

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Tip: geef ‘allergieën’ door voor de broodjesservice (LOL)

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Vegan afhaal sushi van Njoy Sushi in Boxmeer

vegan, greem comfort food, vegan centerparcs, veganisme in centerparcs

Leftover lunch van de gourmet op een broodje! #Nowaste

Dit blog gaat over Centerparcs het Heijderbos maar ik weet dat de menukaarten in de andere parken grotendeels hetzelfde zijn.

Lieve Centerparcs. Ik heb een aantal tips:

 • vegan opties in de plaza ipv vegetarisch

 • vegan pannenkoeken optie

 • plantaardige melkopties voor koffie in de Market Dome

 • het vermelden van het ‘Ve’ teken (vegan) bij gerechten zodat mensen duidelijkheid hebben

 • vegan sauzen voor bij de friet

 • vegan snacks

 • het personeel inlezen over veganisme. Ik heb namelijk een paar keer aangegeven dat wij vegan zijn toen ik vroeg om plantaardige melk in de koffie en nog kreeg ik een kuipje melk bij mijn koffie, honing bij mijn munt thee en roomboterkoekjes.

Mensen zijn steeds bewuster bezig met hun voeding en met de aarde. Het speelt enorm. De ‘Veganisten Groep’ is snel groeiende. Zou het niet fantastisch fijn zijn als jullie als Centerparcs hier ook in mee zouden denken in de toekomst en hierop in kunnen spelen? De jeugd is immers de toekomst van de aarde.

Lieve lezers, ik hoor graag (en misschien Centerparcs ook wel) of jullie nog meer ideetjes hebben!

Geef een reactie