• Bericht reacties:0 Reacties
vegan, green comfort food, linda meijers, kinderen plantaardige melk, vegan kinderen, Alpro kinderen

Melk, en ze leefden nog lang en gelukkig

Jaren hebben wij te horen gekregen dat je melk nodig hebt om sterke botten te krijgen. Het gebruik van dierlijke producten wordt al jaren gestimuleerd door de reclamewereld, door de overheid, van horen zeggen enzovoorts.

Wij zijn thuis gek van Disney maar helaas, zelfs in Disney films bakt Minnie Mouse een taart met melk van een koe. Hoe leg je je kind uit dat dit niet nodig is en waarom niet?

Toen ik Jane plantaardige melk ging geven (vanaf 1.5 jaar ongeveer) heb ik uitgelegd waarom wij geen melk van de koe meer gebruiken: Melk van de koe en melk van alle andere dieren is voor hun eigen baby’s en niet voor ons. Want als wij melk van de koe afpakken dan heeft haar baby geen drinken en dat vinden wij zielig. In Jip en Janneke taal is dit wel duidelijk want Jane zegt nu zelf: “melk van de mama koe is voor de babykoe”. Later, toen ze een jaar of 3 was heb ik haar het volledige verhaal verteld over de melkindustrie en ben ik met haar langs een boerderij gefietst waar ze de kalfjes alleen zag staan in hun witte boxen. De stieren waren een paar dagen later weg..verkocht aan de leerindustrie om er zachte handschoenen van te maken bijvoorbeeld. Hoe jonger het kalfje, hoe zachter het leer.

‘Ik bescherm mijn kind niet door de waarheid voor haar te verbergen. Door mijn kind de waarheid te vertellen zal zij haar juiste keuzes zelf maken in het leven. Hierdoor zal zij de aarde en de dieren kunnen beschermen en uiteindelijk ook zichzelf’. Want er is immers geen planeet B.

Dierlijke versus plantaardige melk

Het maken van dierlijke producten kost veel meer energie dan het maken van plantaardige. Ik zal je uitleggen waarom:

Een dier heeft plantaardige voeding en water nodig om te kunnen groeien. Ook komen er door de veehouderij verschillende gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en de klimaatverandering. Om de dieren te fokken en om diervoeding (soja) te telen worden op grote schaal dagelijks miljoenen bomen verbrand of gekapt. Inheemse dieren verliezen hierdoor hun leefruimte en wij verliezen hierdoor ons kostbaarste bezit: zuurstof!

Plantaardige melk is een klimaatvriendelijk alternatief. De productie ervan kost minder energie, Het water – en landgebruik is ook vele malen lager en de productie van plantaardige melk ten opzichte van dierlijke melk zorgt ook niet voor verzuring en vermesting van de bodemgrond.

Biologisch is toch eigenlijk heel logisch?

Melk veroorzaakt minstens zoveel milieubelasting als vlees. Soms zelf meer!

Omdat je vaak koeien in de wei ziet staan, denken veel mensen dat die koeien vast een goed leven hebben en niet lijden onder de productie van melk. Ik kocht zelf altijd biologische melk en ik dacht echt dat ik hiermee een goede daad deed! Helaas worden biologische koeien ook kunstmatig geïnsemineerd, de kalfjes bij hun moeder weg gehaald en worden de stieren ook naar de slacht gebracht. Als de koe geen melk meer geeft mag zij ook (meestal op 5 jarige leeftijd) naar de slacht. Terwijl koeien vaak 25 jaar oud kunnen worden!

Melk, de witte motor!?

De meeste zuivel bevat lactose. Lactose verteren wij slecht omdat het een enzym (lactase) dat de lactose moet verteren bij veel mensen ontbreekt. Ook zit in zuivel het vrouwelijke hormoon oestrogeen in overvloed (melk is natuurlijk gewoon borstvoeding van een koe). Oestrogeen kan de groei van (borst- en prostaat) kanker bevorderen en kan de werking van de schildklier verslechteren.

Ook kan dierlijke melk bij kinderen oorontstekingen bevorderen en astmatische problemen veroorzaken.

In dierlijke melk bevindt het calcium zich als calcium carbonaat. Dit is voor een mens een zeer slecht opneembare vorm van calcium.

Melk bevat ook de mineralen calcium, magnesium en fosfor, in een niet voor de mens geschikte verhouding. Logisch, het is namelijk gemaakt voor kalfjes, welke het dan weer wel goed op kunnen nemen.

Calcium is een comlex mineraal. De opname ervan wordt sterk beinvloed door de rest van je voeding, de fase van je leven en bijvoorbeeld hoeveel zonlicht je krijgt. Het gezegde ‘melk, de witte motor’ is sowieso niet correct!

Super plantaardige bronnen voor calcium zijn:

 • plantaardige melk met toegevoegd calcium
 • boerenkool
 • broccoli
 • spinazie
 • noten (amandelen, hazelnoten, paranoten)
 • zeewier
 • zaden (sesamzaad en zonnebloempitten)
vegan, green comfort food, vegan kinderen, vegan opvoeden, vegan familie, vegan kinderen plantaardige melk

Hangmat: zo duurzaam en eerlijk mogelijk geproduceerde hangmat. Hangmatten van Tropilex worden met de hand geweven en afgewerkt door traditionele hangmatwevers in Colombia en India.

Met je billen bloot melk drinken uit een kokosnoot!

Wij drinken en gebruiken plantaardige melk. Ik heb Jane foto’s laten zien van verschillende planten en samen maken wij zelf af en toe amandelmelk of cashewnotenmelk in de blender. Ook vindt Jane het geweldig om (samen met mij) met een hamer en een spijker “zeer professioneel” een kokosnoot te openen om vervolgens “met de billen bloot” rechtstreeks melk uit de kokosnoot te drinken (weet je nog kinderen voor kinderen). Zo laat je je kindje zien waar voedsel vandaan komt en dat we dieren daar dus niet voor nodig hebben.

5 tips om je kindje aan de plantaardige melk te krijgen:

 1. Maak eens samen met je kids plantaardige melk in een blender met bijvoorbeeld amandelen. (door water in een blender te mengen met amandelen en dadels. Eerst even een nachtje laten weken voor extra romige melk).
 2. Koop samen een kokosnoot en maak je kids enthousiast over het openmaken van de kokosnoot. Wat zou erin zitten?
 3. Koop verschillende pakken plantaardige melk in de supermarkt en doe een proeftest in kleine (speel) theekopjes
 4. Maak eens een ontbijtsmoothie samen. Met bijvoorbeeld plantaardige melk of yoghurt. Kijk samen naar wat voor kleuren de smoothie krijgt naarmate je meer fruit en groenten toevoegt!Dit is een stapje verder: praat met je kids over de vlees- en zuivelindustrie.

En snoepjes en ijsjes dan?

Jane heeft vanaf haar geboorte geleerd dat er in het meeste snoep dieren zit (gelatine= fijngemalen botten enzo van dieren). Ze heeft wel in plaats daarvan chocolade gegeten (smarties, koetjesrepen etc), Hoe leg je een kind uit dat het nu in een keer niet meer kan en doe je dat ook? Antwoord is ja we leggen het wel uit inderdaad en laten haar dan haar eigen keuze maken buiten de deur al moet ik zeggen dat Jane altijd zelf de juiste keuzes maakt voor de dieren omdat zij niet wil bijdragen aan dierenleed. Ze houdt van dieren! Er zijn genoeg alternatieven waar ze van smult zoals Oreo koekjes, marsepein en stroopwafelkoekjes van Punsel’s bijvoorbeeld, waterijsjes of vraag eens bij de ijscoboer naar lactose intolerant schepijs (ijs zonder melk dat is meestal gemaakt op waterbasis).

Achteraf had ik Jane veel eerder plantaardige melk moeten geven. Nadat ik hiermee begon verdwenen de rode vlekken en bulten uit haar gezicht die ze soms had na het eten of drinken van koemelk. Ook verdween haar soms plotseling opkomende diarree.

Geef een reactie