• Bericht reacties:0 Reacties
vegan, green comfort food, scrambled egg, vegan egg

Sommige mensen vermijden eieren omdat ze er een allergie voor hebben of omdat ze het gewoon niet lekker vinden. Ik ben altijd gek op eieren geweest. Ik gebruikte ze eigenlijk overal voor. Ik hield van gebakken ei, gepocheerd ei, omelet, gekookt etc. Ook als ik iets bakte zoals bijvoorbeeld een hartige taart of wentelteefjes gebruikte ik ei.

 

Ik kocht ze altijd zo biologisch mogelijk want ik dacht dan heeft die kip in ieder geval een leuk leven. Dan leeft hij buiten en legt hij af en toe een ei. Nou toen ik een filmpje op Facebook voorbij zag komen over wat er gebeurt met de mannelijke kipjes was het paniek hier in huis. Die arme zielen worden geboren en gelijk door een versnipperaar o.i.d. gehaald.

 

Die industrie wil ik dus niet meer steunen maar goed hoe ging ik nou al die recepten maken zonder ei? En what about mijn gebakken eitje in het weekend?! Moest ik nu mijn eigen kippen kopen en in de achtertuin houden? Ja dat zouden de konijntjes Poohbear en Mowgli hier wel gezellig vinden. Of ga ik op zoek naar vervangers? Dat laatste dus obviously.

Natuurlijk zijn er al vele artikelen verschenen over ei vervangers maar ik geef hier mijn ervaring met verschillende producten die ik gebruik.

 

“Er zijn verschillende redenen waarom eieren gebruikt worden met bakken. Zonder eieren kan een gerecht droog, smaakloos of plat zijn”

 

Mijn favoriete ei vervangers:

Verdikkingsmiddel & Binden:
Arrowroot
Ik gebruik Arrowroot in quiches zoals in het recept voor mijn ‘vegan quiche met ‘spek’ en in bijvoorbeeld mijn recept voor vegan saucijzenbroodjes. Ik vind dat Arrowroot erg goed voor binding zorgt in deze hartige gerechten. Een potje is rond de 2 euro, echt niet duur en je doet er lang mee.
(2 el Arrowroot met 3 el water = 1 ei)

Appelmoes

Een van onze favoriete ontbijtjes op zaterdag of zondagmorgen is wentelteefjes. Ik heb vaak oud brood over en ik vind het heerlijk om dit onder te dompelen in amandelmelk, appelmoes, kaneel, bloem en bruine suiker..Delish met wat ahornsiroop of homemade vanillesuiker. Appelmoes is te gebruiken in eigenlijk bijna alle zoete bak gerechten. Ik gebruik wel ongezoete appelmoes en als ik die niet heb dan minder ik gewoon de suiker in het gerecht.

(65 gram appelmoes = 1 ei)

 

vegan, green comfort food, vegan bread pudding

 Rijzen:
Aquafaba (vocht uit een kikkererwtenblik)

Vocht uit een kikkererwtenblik kan je dus gebruiken als je eiwitten nodig hebt zoals in chocolademousse. Je kan dit gewoon opkloppen zoals eiwit! Ik vind het een geweldige uitkomst.

(3 el aquafaba = 1 ei)

 

Fijngemalen lijnzaad

Ik heb altijd lijnzaad in huis. Ik doe namelijk ’s ochtends altijd wat in mijn ontbijt shake om de omega 3 vetten binnen te krijgen en ik hou van de nootachtige smaak. Fijngemalen gebruik ik het in gerechten die ik wil laten rijzen. Ik heb er laatst een Thai vegan meatloaf mee gemaakt and it worked very well! Het recept vind je hier

(1 el fijngemalen lijnzaad met 3 el water = 1 ei) Laat na het mengen een paar minuten staan tot het mengsel dikker is geworden en voeg toe aan het gerecht.

 

Appelazijn gemengd met bakingsoda

Deze combinatie drink ik zelfs op nuchtere maag met warm water gemengd. Sinds ik dit drink heb ik geen blaasontstekingen o.i.d. meer en het geeft ook je metabolisme een boost! (Lees hier meer over de voordelen van appelazijn), maar goed terug naar het ei vervang verhaal. Koekjes en quiches bijvoorbeeld worden hier heerlijk luchtig mee!

(1 tl baking soda met 1 tl appelazijn= 1 ei)

 

Deeg bestrijken:
Dit doe ik altijd met ongezoete sojamelk voor hartige gerechten en abrikozenjam als ik het in huis heb voor zoete gerechten. Je krijgt er echt een goudbruine korst van. Ik merk totaal geen verschil of je dit met ei of sojamelk doet. De kipjes gelukkig wel 🙂

 

Een ei bakken:

Ik heb mijn man gisteren uit zijn werk langs de Ekoplaza gestuurd want daar kwam hij toch langs. Ik wilde namelijk een roerei nabootsen en om een ei smaak te creëren heb je Kala namak nodig volgens verschillende bronnen op internet. Via deze link mijn recept!

 

Geef een reactie