• Bericht reacties:0 Reacties

Al van jongs af aan eet ik geen vlees. Het was voor mij ook vanzelfsprekend om onze dochter Jane vanaf haar geboorte op te voeden met de gedachte dat dieren vrienden zijn en geen voedsel. Nu ik zelf sinds een jaar veganistisch eet en ook geen dierlijke producten meer in huis wil halen leven wij met z’n drietjes veganistisch thuis. Gelukkig word ik hierin volledig gesteund door mijn man.

Veganistisch eten en drinken. Hoe doe je dat met een kindje?

Thuis, op feestjes, op school etc..Jaren hebben wij te horen gekregen dat je melk nodig hebt om sterke botten te krijgen, eieren en vlees voor je eiwitten, vis voor je omega 3. Met andere woorden het gebruik van dierlijke producten wordt al jaren gestimuleerd door de reclamewereld, de overheid, van mond op mond enzovoorts. Wij zijn thuis gek van Disney maar helaas zelfs in Disney films bakt Minnie Mouse een taart met melk van de koe en eieren. Hoe leg je je kind uit dat dit niet nodig is?

In deze blog ga ik vertellen hoe wij thuis met onze dochter omgaan als het om zuivelproducten gaat.

Toen ik Jane plantaardige melk ging geven (met 2 jaar) heb ik uitgelegd waarom wij geen melk van de koe meer gebruiken: Melk van de koe en melk van alle andere dieren is voor hun eigen baby’s en niet voor ons. Want als wij melk van de koe afpakken dan heeft haar baby geen drinken en dat vinden wij zielig. In Jip en Janneke taal is dit wel duidelijk want Jane zegt nu zelf: “melk van de mamma koe is voor de babykoe”.

Wij drinken en gebruiken plantaardige melk. Ik heb Jane foto’s laten zien van verschillende planten en samen maken wij zelf af en toe amandelmelk of cashewnotenmelk in de blender.

Ook vindt Jane het geweldig om mommy met een hamer en een spijker “zeer professioneel” een kokosnoot te zien openen om vervolgens “met de billen bloot” rechtstreeks melk uit de kokosnoot te drinken (weet je nog kinderen voor kinderen). Zo laat je je kindje zien waar voedsel vandaan komt en dat we dieren daar dus niet voor nodig hebben.

vegan, green comfort food, vegan kids, plantaardige melk kinderen

5 tips om je kindje aan de plantaardige melk te krijgen:

 1. Maak eens samen met je kids plantaardige melk in een blender met bijvoorbeeld amandelen. (bijvoorbeeld door water in een blender te mengen met amandelen en dadels)

 1. Koop samen een kokosnoot en maak je kids enthousiast over het openmaken van de kokosnoot. Wat zou erin zitten?

 2. Koop verschillende pakken plantaardige melk in de supermarkt en doe een proeftest in kleine (speel) theekopjes

 3. Maak eens een ontbijtsmoothie samen. Met bijvoorbeeld plantaardige melk of yoghurt. Kijk samen naar wat voor kleuren de smoothie krijgt naarmate je meer toevoegt!

 4. Dit is een stapje verder: praat met je kids over de vlees- en zuivelindustrie. Ik gebruik hierbij vaak het boek: ‘Vegan is Love’ van Ruby Roth met korte duidelijke teksten en mooie tekeningen:

vegan, green comfort food, vegan kids, plantaardige melk kinderen, vegan boek

As vegans, we do not bring the pain and suffering of any animal into our happy, healthy bodies” ‘Ruby Roth’

vegan, green comfort food, vegan kids smoothie, vegan kids recipes

Van koemelk naar plantaardige melk

Jane eet vooral havermout of Brinta als ontbijt.
Op een zekere ochtend gaf ik haar geen koemelk meer. Ik had het halve schap plantaardige dranken in de Albert Heijn leeg gekocht in de hoop dat ze er een zou tolereren. Ik begon eerst met ongezoete sojamelk..ze keek me aan alsof ik haar slootwater gaf. Geen succes dus. Daarna probeerden we de Alpro Soja Groeidrink vanaf 1 jaar. Hier zitten aangepaste voedingsstoffen in voor kinderen vanaf 1 jaar zoals calcium, eiwitten en vitamine D. Gelukkig is deze melk ook zeer laag in suikers. Het was meteen een groot succes! Yes!

Voor het slapen gaan drinkt ze warme havermelk (schudden voor gebruik!). Dit is al zoetig van zichzelf. Ik vind dit lekker in de koffie. Havermelk hebben wij altijd in huis. Als de Alpro Soja groeidrink op is dan vindt Jane het ook heerlijk om haar ontbijtpap met havermelk te eten. Tegenwoordig maak ik zelfs soms een grote pan havermoutpap met ongezoete sojamelk in het weekend en daar eet ze ook goed van mee. Al doende leert men;)

Plantaardige lunchtips voor kids! Melkvrij!

 • Vegan wentelteefjes. Maak de vegan wentelteefjes eens van Wijnspijs.nl (Klik hier voor 3 verschillende makkelijke recepten)
 • Avocado (laat je kids er zelf een beetje peper en zout op strooien)

 • vers (seizoen) fruit

 • pindakaas (meeste is vegan)

 • De Ruyter anijshagel & pure chocoladevlokken

 • schijfjes komkommer en gesneden paprika

 • Kips vegan filet americain of pathé

 • vegan kipfilet (chicken free slices) of smoky ham free slices (quorn)

 • BIO kokosbrood van Theunisse (in veel kokosbrood zit honing of gelatine!)

 • hummus (maak zelf eens hummus samen, klik hier voor het recept voor mijn pompoen hummus)

 • ‘So Vegan’ Chocopasta

 • vegan kaas

 • appelstroop

 • Lotus Speculoospasta

 • jam

 • tosti pindakaas / banaan / vegan kaas met ketchup

 • vegan saucijzenbroodjes (homemade)

 • ontbijtkoek (meeste zijn vegan)

Bij twijfel: kijk even op de pagina VeganWiki voor een uitgebreid overzicht van vegan broodbeleg producten!

vegan, green comfort food, vegan kids breakfast, vegan kidslunch, vegan kinderlunch

Dit MinikOiOi vakjesbord met zuignap vanGewoon Groener’ is echt super handig! Door de zuignap onderop het bord verschuift hij niet, hij is gemaakt van 100 % duurzaam siliconen en kan zelfs in de oven en in de vaatwasser!


 

En snoepjes en ijsjes dan?

Jane heeft vanaf haar geboorte geleerd dat er in het meeste snoep dieren zit (gelatine= fijngemalen botten enzo van dieren). Ze heeft wel in plaats daarvan chocolade gegeten (smarties, koetjesrepen etc), Hoe leg je een kind uit dat het nu in een keer niet meer kan en doe je dat ook? Antwoord is ja we leggen het wel uit inderdaad en laten haar dan haar eigen keuze maken buiten de deur. Al haal ik het zelf niet meer in huis, er zijn genoeg alternatieven waar ze van smult zoals Oreo koekjes, marsepein en stroopwafelkoekjes van Punsel’s bijvoorbeeld, waterijsjes of vraag eens bij de ijscoboer naar lactose intolerant schepijs (ijs zonder melk dat is meestal gemaakt op waterbasis).

Omdat soya van een plant komt zitten er sowieso geen verzadigde vetten in deze melk en ook geen dierlijke eiwitten”

Achteraf had ik Jane veel eerder plantaardige melk moeten geven. Kort erna verdwenen de rode vlekken en bulten uit haar gezicht die ze soms had na het eten of drinken van koemelk. Ook verdween haar soms plotseling opkomende diarree. Plantaardige melk bevat geen lactose en ook geen cholesterol!

Geef een reactie